9η Γιορτή Παραμυθιών - Κέα 2011

Για συνεχή χρονιά, η Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα, περιμένει πότε το χάδι της καλοκαιρινής αύρας θα μπερδευτεί γλυκά με το χάδι του παραμυθένιου λόγου που μαγεύει και μεταμορφώνει...

Φέτος το θέμα της Γιορτής είναι η «Θάλασσα». Το θαλασσινό στοιχείο, τόσο καίριο για τη ζωή του Έλληνα, πιάνει απ’ το χέρι τα παραμύθια και ταξιδεύει πέρα από σύνορα. Κι οι ιστορίες, σαν κύματα φεύγουν κι έρχονται «αφρισμένη απόκριση στ’ αυτιά των κοχυλιών»... Για δέκα μέρες θα μας ταξιδεύουν ιστορίες για γοργόνες και ναυτικούς, για στοιχειά της θάλασσας, ψάρια και δελφίνια, για ψαράδες και θαλασσινούς θεούς, ναυάγια και θησαυρούς του βυθού, για κουρσάρους και θαλασσινές σπηλιές, για νησιά ξεχασμένα και φάρους στην άκρη του κόσμου...

Η Γιορτή θα διαρκέσει από τις 2 έως τις 10 Ιουλίου, ωστόσο η επίσημη έναρξή της θα γίνει μια βδομάδα νωρίτερα, το Κυριακή 26 Ιουνίου, με αφηγήσεις, ομιλίες και άλλα δρώμενα ενώ και το Σάββατο 25 Ιουνίου, γύρω από τις αναμμένες φωτιές του Κλήδονα θα ακουστούν ευτράπελες ιστορίες. Τη Γιορτή θα πλαισιώνουν ομιλίες, σεμινάρια, εκθέσεις ζωγραφικής, εργαστήρια, βίντεο, μουσικές, χορός... Μα πάνω απ’ όλα οι θαλασσινές ιστορίες θα μας οδηγήσουν στα μυστικά μονοπάτια τους για να γίνουν οι ίδιες «μια θάλασσα ετοιμόγεννη με χίλια δυο καράβια, με κύματα που χίλιες δυο φορές κινάν και πάνε σ’ αμύριστες ακρογιαλιές...»

Για περισσότερες πληροφορίες: Κέντρο Μελέτης και Διαδοσης Μύθων και Παραμυθιών http://www.e-mythos.eu/


Φωνές της θάλασσας

Μια παρουσίαση βασισμένη σε μουσικές και ποιητικές αφηγήσεις για τη θάλασσα, από τη Μιράντα Τερζοπούλου

Aν οι ναυτικοί ταξιδεύουν τη θάλασσα, εκείνοι που μένουν στη στεριά την αγναντεύουν, τη φαντάζονται και την τραγουδούν. Με τα τραγούδια τους μιλούν  για τον “κόσμο” της θάλασσας, εκφράζοντας με ανεξάντλητη επινοητικότητα  τα αντιφατικά  συναισθήματα που το αλμυρό νερό προξενούσε πάντα στους ανθρώπους: την ακατανίκητη έλξη για το άγνωστο, την περιπέτεια, τη γνώση, παράλληλα με τον πόνο του χωρισμού, τον φόβο του χαμού ή της λησμονιάς, την επιθυμία του νόστου. Από τα παλιότερα παραδοσιακά μέχρι τα νεότερα επώνυμα, όλα τα τραγούδια αφηγούνται παραλλαγές της ίδιας ιστορίας, της ιστορίας για τις Σειρήνες και την Ιθάκη.

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 26 Ιουνίου και οργανώθηκε σε συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου.