Τραγούδια για τη θάλασσα και το φεγγάρι

Ξεφάντωμα χαράς Παύλος Κάγιος , Εφημερίδα , Τα Νέα , 28 Ιουνίου 2004

Τραγούδια της θάλασσας και μουσική βόλτα από το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου με τραγούδια για το φεγγάρι με τη Δόμνα Σαμίου, ενώ στον ουρανό θα φέγγει η Πανσέληνος.

«Όλη η πατρίδα μας βρέχεται από θάλασσα και η ίδια η ύπαρξή της και η μοίρα της είναι δεμένη και ταυτισμένη με το θαλασσινό νερό» λέει η Δόμνα Σαμίου, διευκρινίζοντας ότι οι μουσικές συναυλίες της Μικρής Επιδαύρου δεν θα είναι μόνο με νησιώτικα τραγούδια, «θα παρουσιάσουμε ένα «θαλασσινό» πρόγραμμα που στόχο θα έχει να μετεξελιχθεί σε ξεφάντωμα χαράς για τους θεατές με φόντο την παραλία της Αρχαίας Επιδαύρου», συμπληρώνει.

Μουσική βραδιά αλλιώτικη και αξέχαστη θα ζήσουν όσοι βρεθούν στην Επίδαυρο στις 2-3 Ιουλίου, όπου η φύση θα λούζεται από την Πανσέληνο και οι μουσικοί σκοποί από όλη τη χώρα μας για τη θάλασσα και το φεγγάρι θα ξεχύνονται από τα χείλη της Δόμνας Σαμίου. Κι αυτό γιατί το φινάλε και των δύο μουσικών συναυλιών της θα συνοδευτεί από ένα οδοιπορικό ανάμεσα σε πορτοκαλεώνες, όπου εν χορδαίς και οργάνοις θα φτάσουν από το μικρό θεατράκι της Αρχαίας Επιδαύρου στο λιμάνι για να συνεχιστεί το γλέντι με τραγούδια για το φεγγάρι!

«Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης το δημοτικό τραγούδι αντιστέκεται και όχι μόνο δεν εξαφανίζεται, αλλά απλώνει ρίζες στα νέα παιδιά που έχουν βαρεθεί να ακούνε όλα αυτά τα σκουπίδια που παράγονται τα τελευταία χρόνια και πλασάρονται ως μουσική» μας τόνισε η ακούραστη Δόμνα Σαμίου με τη γνωστή ευφράδειά της. Κι είναι πραγματικά ακαταπόνητη, καθώς εδώ και σαράντα χρόνια παλεύει με κέφι, μαστοριά και επιμονή για την αυθεντική αναβίωση της μουσικής μας παράδοσης

Με επιλογή από τραγούδια της θάλασσας που περιέχει το τελευταίο, διπλό CD της Δόμνας Σαμίου ανοίγει ο φετινός Μουσικός Ιούλιος του Ελληνικού Φεστιβάλ στο Μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Πλαισιωμένη από μουσικούς, χορευτές και χορωδούς, η Δόμνα Σαμίου θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα αντιπροσωπευτικό της πλούσιας ελληνικής παράδοσης, με τραγούδια και σκοπούς από όλη την Ελλάδα που σχετίζονται με τη θάλασσα, θα ακούσουμε τραγούδια που μιλούν για θάλασσα από τον Πόντο ως την Κάρπαθο, από την Ιερισσό μέχρι τη Νίσυρο, από την Κύμη μέχρι τον μικρασιατικό Τσεσμέ κι από την Πελοπόννησο ως τη Λέσβο και τη Χίο. Ανάμεσα στα τραγούδια που θα ακουστούν είναι: Αν δεις καράβι να περνά (Κύμη Ευβοίας), Βαρέθηκα μανούλα μου (Χίος), Κάτω στον γιαλό (Τρίκερι Πηλίου), Νύχτα ήταν που φιλιόμαστε (Σκιάθος), Όλους τους μήνες τους θέλω (Προποντίδα), Η τράτα μας η κουρελού (Τρίκερι Πηλίου), Κινήσανε τρεις λυγερές (Πελοπόννησος), Θάλασσα απ' όλα τα νερά (Κυκλάδες) κ.ά.