Δηλώσεις

Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας

Η Δόμνα Σαμίου προστάτεψε και διέδωσε τον πλούτο της παραδοσιακής μουσικής και του δημοτικού μας τραγουδιού. Μέσα από τη φωνή της και την πολύτιμη τέχνη της, που αγαπήθηκε από νέους και μεγάλους, γνωρίσαμε τις ρίζες της παράδοσής μας. Ο θάνατός της είναι μια μεγάλη απώλεια για τον ελληνικό πολιτισμό. Θα τη θυμόμαστε με σεβασμό για την σπουδαία της προσφορά τη σημασία της οποίας οφείλουμε να διατηρήσουμε επίκαιρη και ζωντανή. Στους δικούς της ανθρώπους εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια.

Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος

Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για τον θάνατο της Δόμνας Σαμίου η οποία επί δεκαετίες ταύτισε τον εαυτό της με την διάσωση και την προβολή της μουσικής μας παράδοσης. Έφερε στο φώς κρυμμένους λαϊκούς θησαυρούς και τους γνώρισε στις νεώτερες γενιές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτιστικής μας ταυτότητας. Στους οικείους της θερμά συλλυπητήρια.

Υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος

Σήμερα χάθηκε μια σπάνια γυναίκα, η οποία προσωποποίησε τη βαθιά αγάπη για τη λαϊκή παράδοση της χώρας μας, την ακούραστη και ενθουσιώδη έρευνα, το πάθος για τη διάσωση και προβολή ενός σπουδαίου -όσο και παραμελημένου- κεφαλαίου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Για την προσφορά της Δόμνας Σαμίου στην ελληνική κοινωνία μπορεί κανείς να μιλήσει μόνο σε υπερθετικό βαθμό. Το έργο της και το ήθος της αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους μας.
Της οφείλουμε πάρα πολλά και είναι βέβαιο πως ένα «ευχαριστώ», όσο εγκάρδιο κι αν είναι, δεν είναι αρκετό για να περικλείσει την ευγνωμοσύνη ενός ολόκληρου λαού.
Καλοτάξιδη, και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της.

Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου

Η Δόμνα Σαμίου ερεύνησε, ερμήνευσε και συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε να νιώσουμε όλοι μας την αξία και τη σημασία της λαϊκής μας παράδοσης, της παραδοσιακής μουσικής.
Εξέφρασε με τρόπο γνήσιο και μοναδικό ό,τι η ίδια βίωσε μέσα από την παράδοση και το κυριότερο, θέλησε και πέτυχε να μεταδώσει αυτή την εμπειρία και στις νεότερες γενιές.
Με τη στάση της επιβεβαίωσε ότι, κάθε τι αυθεντικό είναι και σύγχρονο. Θα αποτελεί πάντα ανεκτίμητο κεφάλαιο της λαογραφίας μας.
Στους οικείους της εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.

Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ,  Φώτης Κουβέλης

Μια μεγάλη μορφή του ελληνικού πολιτισμού έφυγε από κοντά μας. Αφήνει στην Ελλάδα το τεράστιο έργο της για την παράδοση του τόπου και του λαού μας. Τα συλλυπητήριά μου στους οικείους της.