Βρίσκεστε στο: Κεντρική σελίδα Ο Σύλλογος Δραστηριότητες Ο ιστοχώρος
Ο ιστοχώρος
Τον ιστοχώρο www.domnasamiou.gr δημιούργησε και συντηρεί ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου με στόχο να κάνει αφενός γνωστή την προσφορά της Δόμνας Σαμίου σε ένα ευρύτερο κοινό και αφετέρου να δώσει την ευκαιρία τόσο στους Έλληνες όσο και στους αγγλόφωνους χρήστες του διαδικτύου να μάθουν περισσότερα για την ελληνική μουσική παράδοση.
Ο ιστοχώρος δημιουργήθηκε το 2010. Επτά χρόνια αργότερα, το 2017, ο ιστοχώρος επανασχεδιάστηκε για να προβάλει καλλίτερα το Μουσικό και Φωτογραφικό Αρχείο της Δόμνας Σαμίου και να ενσωματώσει τις εξελίξεις στον χώρο του διαδικτύου.
Η πρώτη φάση (2010)
Για την υλοποίηση του αρχικού έργου, σημαντική ήταν η ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που κάλυψε τις δαπάνες κατασκευής του ιστοχώρου και τις αμοιβές των εξωτερικών συνεργατών. Εξίσου σημαντική ήταν και η προσφορά των μελών του Συλλόγου που προσέφεραν αφιλοκερδώς υπηρεσίες και εξειδικευμένες γνώσεις ο καθένας στον τομέα του. Τη βασική ομάδα εργασίας αποτέλεσαν τα μέλη του Συλλόγου Κούλα Γιαζιτζόγλου, Γιούλη Παπαθεοδώρου, Τασία Παπανικολάου, Μιράντα Τερζοπούλου, Δάφνη Τζαφέρη και η εξωτερική συνεργάτης Ιφιγένεια Αναστασιάδη.
Από το Σύλλογο δούλεψαν ακόμα προσφέροντας στήριξη και βοήθεια οι: Μυρτώ Βουνάτσου, Θεόφιλος Γομάτος, Πόλα Καραντάνα, Γιάννης Κ. Λύρας, Θανάσης Τσακνάκης, Αγγελική Χανούμη και ο φίλος Γιάννης Γαρυφάλλου.
Για τον ίδιο σκοπό εργάστηκαν επαγγελματικά οι: Γιούλα Μπουλή (γραμματειακή υποστήριξη, επεξεργασία υλικού), Φοίβη Παπαγιαννίδη (επιμέλεια κειμένων, μεταφράσεις), Αλέξανδρος Σεφεριάδης (μεταφράσεις).
Ο Σύλλογος ευχαριστεί όλους τους παραπάνω που εργάσθηκαν με ιδιαίτερη αφοσίωση, εξαιρετικό ζήλο και αποτελεσματικότητα.
Η δεύτερη φάση (2016-2017)
Ο ιστοχώρος επανασχεδιάστηκε για να γίνει λειτουργικότερος, με βάση και τις τεχνολογικές εξελίξεις και τάσεις στο διαδίκτυο και να παρουσιάσει πληρέστερα το έργο της Δόμνας Σαμίου δημοσιεύοντας τμήματα του Μουσικού και Φωτογραφικού Αρχείου της και προβάλοντας τις δράσεις του Συλλόγου.
Επεκτάθηκε η ενότητα της δισκογραφίας: προστέθηκαν ιστορικές εκδόσεις όπως οι δίσκοι 45 στροφών που επιμελήθηκε η Δόμνα Σαμίου κατά τη δεκαετία το ’60, οι συμμετοχές της σε δισκογραφικές δουλειές άλλων, οι συλλογές που η ίδια είχε σχεδιάσει αλλά δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει την έκδοσή τους κ.ά.
Ο κατάλογος των τραγουδιών εμπλουτίσθηκε –και θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται– με επιλεγμένα κομμάτια από το Αρχείο της Δόμνας Σαμίου. Στόχος του Συλλόγου είναι να αναρτηθεί το μεγαλύτερο μέρος των καταγραφών που πραγματοποίησε η Δόμνα Σαμίου, από τη δεκαετία του '60 ως το θάνατό της, έμπρακτη απόδειξη της αγωνίας της για τη διάσωση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
Τις σελίδες του ιστοχώρου εμπλουτίζουν φωτογραφίες από το Φωτογραφικό Αρχείο της Δόμνας Σαμίου που δεν αποτελούν απλά διακοσμητικά στοιχεία, αλλά, με την προσθήκη επεξηγηματικών κειμένων γίνονται τεκμήρια γι αυτούς που ασχολούνται με την παράδοση.
Στόχος του νέου σχεδιασμού είναι, όχι μόνο η πληρότητα και αξιοπιστία της πληροφορίας, αλλά και η ευκολία στην πλοήγηση και η ελκυστική εμφάνιση της κάθε σελίδας.
Για το έργο εργάστηκαν η Τασία Παπανικολάου (επιμέλεια τραγουδιών και περιεχομένου), η Δάφνη Τζαφέρη (επιμέλεια περιεχομένου, φωτογραφίες και βίντεο), ο Δημήτρης Ζωάκος (μηχανογραφική υποστήριξη), η Μαρία Ντονούδη (τεκμηρίωση τραγουδιών), η Σεμίνα Μποροδήμου (επεξεργασία αρχείων ήχου), η Παναγιώτα Κατσάρα (οργάνωση βιβλιοθήκης και δισκοθήκης), ο Σήφης Μάινας (μετάφραση) και η Γιασμίνα Στογιάνοβιτς (γραμματειακή υποστήριξη). Το σχεδιασμό και το συντονισμό του έργου είχε η Κούλα Γιαζιτζόγλου.
Οι δίσκοι παραγωγής του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου διατίθενται στα καταστήματα:

Καταστήματα δίσκων
Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο

Καταστήματα δίσκων
Κέντρον Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής

Καταστήματα δίσκων
Ιανός - Αθήνα

Καταστήματα δίσκων
Ιανός - Θεσσαλονίκη

Καταστήματα δίσκων
Studio 52 music store

