Βρίσκεστε στο: Κεντρική σελίδα Το έργο της Δισκογραφία Των Ακριτών και των Αντρειωμένων

Των Ακριτών και των Αντρειωμένων

Περιεχόμενα
Τριάντα τραγούδια με κεντρικό άξονα τον Διγενή αφηγούνται ιστορίες ηρώων, γενναίων και ακατανίκητων πολεμιστών, αρχόντων ή στρατιωτών, εμπνευσμένες από τις λαϊκές προφορικές παραδόσεις. Τραγούδια από παντού της ελληνικής γης, μακροσκελή, με απολύτως τεκμηριωμένη την ιστορία και την εκτέλεσή τους. Μια δουλειά που η Δόμνα ετοίμαζε για χρόνια, με αγάπη και μεράκι, αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Η συλλογή αυτή είναι η πρώτη έκδοση που παρουσιάζει ο Σύλλογος μετά το θάνατο της το 2012.
(barcode: 5204910001637)
CD 1
-
1. Μοναχογιός ο Κωσταντής
-
2. Ο Κωσταντίνος ο μικρός
-
3. Ο Κωσταντάκης ο μικρός
-
4. Ο Καλομοίρης και ο Σαρακηνός
-
5. Χήρα-ν παιδίν εγέννησε
-
6. Καλογριά γκαστρώθηκε
-
7. Ο βασιλιάς διάταξε
-
8. Σκοπός από τα Φάρασα
-
9. Τώρα τα πουλιά
-
10. Ένας άγουρος
-
11. Ο Μάραντον
-
12. Η αρπαγή της κόρης του Λεβάντη από τον Διγενή
-
13. Έσυρα το μήλο
-
14. Ακρίτας όνταν έλαμνεν
-
15. Στου Μαυριανού τ' αλώνι
CD 2
-
1. Ο Τσάμαντας
-
2. Ο Κωσταντής κι ο Κάουρας
-
3. Ο Ανδρόνικος και η ρήγισσα
-
4. Άρκοντες τρων και πίνουσι
-
5. Όντεν εδικονίζετο ο Κωσταντής
-
6. Το κάστρο της Ωριάς
-
7. Αϊτέντς επαραπέτανεν
-
8. Του μικρού βλαχόπουλου
-
9. Ο Κωσταντής κι ο Κωσταντάς
-
10. Ο Χάροντας και οι αντρειωμένοι
-
11. Οψές επέρνου ποταμούς
-
12. Ακρίτας πάει και σο κυνήγ'
-
13. Ο Χάρος μαύρα φόρησεν
-
14. Ζεϊμπέκικος
-
15. Ο Διγενής ψυχομαχάει
- Παραγωγή: Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου
- Έτος έκδοσης: 2017
- Τύπος: CD
- Χορηγός: Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» , Ιερά Μονή Κύκκου , Υπουργείο Πολιτισμού
Kείμενα
Εισαγωγικό σημείωμα
Από το 1959 ως το 2011, παράλληλα με τις άλλες ενασχολήσεις της, επιμελήθηκε και εξέδωσε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πάμπολλες σημαντικές μουσικές εκδόσεις. Στην αρχή με διάφορες δισκογραφικές εταιρείες και μετά το 1981 με τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου που ίδρυσε για να γίνεται η καλύτερη δουλειά τόσο στη μουσική όσο και στην παρουσίαση, όπως έλεγε.
Η συλλογή Των Ακριτών και των Αντρειωμένων είναι η πρώτη έκδοση που παρουσιάζει ο Σύλλογος μετά το θάνατο της Δόμνας. Στην πραγματικότητα είναι έργο που η ίδια είχε σχεδόν ολοκληρώσει αλλά δεν πρόλαβε να εκδώσει. Έτσι όπως έκανε πάντα, φροντίζοντας αυτό που παρουσιάζει να είναι φωτεινό, αυθεντικό, καλαίσθητο, είχε κάνει την έρευνα και είχε διαλέξει από το αρχείο της τα τραγούδια• κάποια τα κράτησε στην αυθεντική τους εκτέλεση, ορισμένα δίδαξε στους συνεργάτες της κι άλλα τα τραγούδησε η ίδια. Εμείς θελήσαμε να φέρουμε σε πέρας τη δουλειά της.
Μας πήρε βέβαια χρόνο να ανασυγκροτηθούμε και να τολμήσουμε την έκδοση, γιατί το κενό που άφησε η Δόμνα είναι μεγάλο. Όπως και το έργο που άφησε είναι τεράστιο. Στη γεμάτη ζωή της πρόλαβε πολλά: σχεδίαζε ακόμα περισσότερα. Αυτά επιχειρούμε να ολοκληρώσουμε. Γιατί θέλουμε να παραμείνουν ζωντανά τα τραγούδια που έχει διασώσει αλλά και το όραμα και η πίστη που καθόρισαν τη στάση ολόκληρης της ζωής της.
Συνεχίζουμε με την ελπίδα ότι η παρούσα έκδοση και αυτές που θα ακολουθήσουν –Τραγούδια του γάμου, Τα τρία αγαθά της γης, Μικρασιάτικα τραγούδια με τη Δόμνα Σαμίου– μεταδίδουν στους αποδέκτες τους κάποια από τα στοιχεία που έκαναν τη Δόμνα μοναδική: την αγάπη της για τα τραγούδια του τόπου μας, την ευαισθησία και το ήθος της.
Γιούλη Παπαθεοδώρου (2017)
Πρόεδρος του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου
Η Δόμνα και οι αντρειωμένοι
της Μιράντας Τερζοπούλου
Οι μουσικές αυτές προτιμήσεις της Δόμνας εκφράστηκαν σε μεγάλο βαθμό μέσα από τη δισκογραφία που επιμελήθηκε η ίδια όσο ήταν στη ζωή. Μια μεγάλη εκκρεμότητα μας άφησε φεύγοντας. Τα μισοτελειωμένα «Ακριτικά», όπως της άρεσε να λέει τα μακροσκελή αφηγηματικά τραγούδια για τους αντρειωμένους.
Την ιδεολογικά φορτισμένη κατηγορία των τραγουδιών που χαρακτηρίζονται ως «Ακριτικά» -έστω κι αν δεν περιοριστήκαμε αυστηρά σ' αυτά- προσπαθήσαμε να πλησιάσουμε όχι μόνο μέσω της εκδοτικής και ερμηνευτικής ιστορίας τους αλλά και με το ερώτημα τι μπορεί να σημαίνουν σήμερα οι έννοιες «όρια», «άκρες» ή «ακριτικά τραγούδια», προσπαθώντας να κατανοήσουμε το τι «ακούν» ορισμένες κατά πολλές έννοιες «ακριτικές» ομάδες από το λόγο των τραγουδιών, πώς και γιατί τα επιλέγουν και τα εντάσσουν στο ρεπερτόριο τους, ποιες «ακριτικές» αξίες και ανάγκες εκφράζει και υπηρετεί το κάθε τραγούδι όταν επιτελείται συλλογικά και τελετουργικά, πώς η ομάδα το προσαρμόζει στις ανάγκες αυτές διατηρώντας επίκαιρο το παρωχημένο, διαπνεόμενο όμως από διαχρονικές και παγκόσμιες αξίες, νόημα του.
Χρησιμοποιήσαμε μια αρχική ακαδημαϊκή ανάγνωση/ταξινόμηση των τραγουδιών και ανατρέξαμε στις κλασικές φιλολογικές προσεγγίσεις και τις ιστορικές συνδέσεις που επιχειρήθηκαν. Ταυτόχρονα στραφήκαμε στη σύγχρονη θεωρία και ανάλυση κειμένων και επιτελέσεων.
Τα τραγούδια, με κεντρικό άξονα τον Διγενή, αφηγούνται ιστορίες ηρώων που εξελίσσονται σ' ένα επικό αχανές περιβάλλον, εμπνευσμένες από τις λαϊκές προφορικές παραδόσεις του κάθε τόπου. Ο κάθε ήρωας, που συνήθως γεννιέται σαν βρέφος-θαύμα με έντονα τα σημάδια της μελλοντικής εξέλιξης του, είναι πολυπροικισμένος: δυνατός, γενναίος, ακατανίκητος πολεμιστής, φημισμένος για τα υπερφυσικά κατορθώματά του αλλά και γοητευτικός μουσικός και τραγουδιστής, καλλιεργητής και αμπελουργός, άρπαγας αλλά και προστάτης γυναικών, αλαζόνας ακόμα κι απέναντι στο θάνατο. Δράκοι, θηρία, ομιλούντα άλογα και πουλιά, άγονες έρημοι, άγρια βουνά, αφρισμένα ποτάμια είναι το συνεχώς απειλούμενο και απειλητικό ανοίκειο φυσικό περιβάλλον στην υπερορία του πολιτισμού. Κάστρα, παλάτια, καλλιεργημένη γη, παραδεισένιοι κήποι μέσα στους οποίους οι άρχοντες επιδίδονται στο κυνήγι και σε άλλα αθλήματα, σε φαγοπότια, σε μεθύσια, σε ερωτικές φαντασιώσεις ή στο τραγούδι είναι ο εξημερωμένος, πολιτισμένος, κατοικημένος κόσμος που οι ήρωες με κάθε τρόπο δεινοπαθούν να προστατέψουν.
Ωστόσο και για τους «ακρίτες» των τραγουδιών τα άκρα και τα όρια δεν είναι μόνο πεδία πολεμικών συγκρούσεων. Γίνονται ταυτόχρονα τόποι ζωής, συνάντησης, γειτνίασης, επιγαμιών. Σημεία επικοινωνίας, ανταλλαγών και ώσμωσης των πολιτισμών. Αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας της ανθρωπότητας.
Παραδίνουμε στα χέρια σας τελειωμένο το νέο έργο της Δόμνας, ελπίζοντας ότι σταθήκαμε πιστοί στο όραμα της.
Μιράντα Τερζοπούλου (2017)
«Ακριτικά»: Τα μεσαιωνικά δημοτικά τραγούδια των αντρειωμένων και το ταξίδι τους στον χρόνο
του Ηλία Αναγνωστάκη
Ο λαός, βέβαια, ποτέ δεν αποκάλεσε τα τραγούδια των ηρώων αυτών «ακριτικά», μια κατασκευή των λογίων μελετητών του δημοτικού τραγουδιού - ακόμη και αυτός ο όρος «δημοτικό τραγούδι» είναι μια λόγια επινόηση. Αντίθετα, μιλούσε και μιλάει πάντα για τραγούδια των αντρειωμένων και ανάλογα με τον πρωταγωνιστή ήρωα, με το θέμα και τη στιχουργική ή ακόμη με το πότε και ποιοι τα τραγουδούσαν, τα αποκαλεί τραγούδια του Ακρίτη, του Διγενή, του Αρμούρη, του Πόρφυρα, τραγούδια του γάμου, της τάβλας, της στράτας, ριζίτικα, της Λαμπρής, τραγούδια της αγάπης, της ξενιτιάς, του χωρισμού, του κριματισμένου, παραλογές, ριμάδες κτλ. Πράγματι πολλά από αυτά τα τραγούδια με ήρωες τους ίδιους αντρειωμένους χαρακτηρίζονται από το λαό και ως «παραλογές», αφηγηματικά τραγούδια με δραματικό περιεχόμενο, όπου το οικογενειακό, λυρικό ή παραμυθιακό στοιχείο κυριαρχεί, ενώ υποχωρεί το ηρωικό, το επικό. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τραγουδιών διαπιστώνονται ήθη και έργα που απλουστευτικά θεωρήθηκαν ακριτικά και που όντως παραπέμπουν σε έναν συγκεκριμένο ιστορικό χρόνο, αυτόν του μεσαιωνικού ελληνισμού, τη βυζαντινή εποχή. Κατά συνέπεια, μπορούμε τελικά να ορίσουμε όχι μόνο τα ηρωικά τραγούδια των ακριτών -που όντως είναι τα κατ' εξοχήν ακριτικά- αλλά και τα θεωρούμενα από το ύφος και το κλίμα «ακριτικά» (ηρωικά αφηγηματικά, ρίμες, παραλογές) ως τα βυζαντινά δημοτικά τραγούδια.
Ποια όμως θεωρήθηκαν ή θεωρούνται σε γενικές γραμμές τα βυζαντινά, τα ακριτικά χαρακτηριστικά όλων αυτών των τραγουδιών, των παραλογών συμπεριλαμβανομένων ;
α) Τα ονόματα των αντρειωμένων. Αυτά σύμφωνα με σοβαρές μελέτες δηλώνουν βυζαντινή εποχή, ορισμένα μάλιστα σχετίζονται και με το βυζαντινό έπος Βασίλειος Διγενής Ακρίτης (μάλλον του 11ου-12ου αιώνα, σωζόμενο σε μεταγενέστερες παραλλαγές λόγιες και δημώδεις), το οποίο έχει αξιοποιήσει μια ακόμη παλαιότερη προφορική παράδοση τραγουδιών για αντρειωμένους της βυζαντινοαραβικής σύγκρουσης στον μικρασιατικό χώρο: Ακρίτας, Αλέξανδρος, Αλέξης, Αμίρης / Καλομοίρης, Αμουρόπουλος, Αρμούρης, Αντρόνικος, Αρετή, Βασίλης, Βάρδας, Βδοκιά / Ευδοκιά, Γιάννης / Γιαννάκης / Μονόγιαννες, Διγενής, Δίγιαννος, Δούκας, Καλή, Καλάνα, Καλίτσα, Κωσταντίνος / Κωσταντής / Μικροκωσταντίνος και Ξάντινος, Νικηφόρος, Μάραντος, Μαριαλής, Μαρουδιά, Μαυριανός, Μαυρουδής, Πόρφυρας, Σκληρός, Συναδινός, Συναδινόπουλος, Συρόπουλος, Τσιμισκής, Βαρυτράχηλος / Πετροτράχηλος, Τρεμαντάχειλος, Τσαμαδός, Φιλιοπαππούς / Παλιοπαππούς / Χιλιοπαππούς, Φωκάς, Χαρζανής κ.ά. Σημειωτέον ότι διηγήσεις για τον Μέγα Αλέξανδρο, ακόμη και το ίδιο το ποίημα του Διγενή, προσφέρουν θεματικό υλικό για τη δημιουργία ανεξάρτητων ηρωικών τραγουδιών ή εμπλουτίζουν τα υπάρχοντα δημώδη.
β) Άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ηρωικών και ακριτικών τραγουδιών θεωρείται μια ειδική ανθρωπογεωγραφία με αναφορές στα άκρα, κυρίως στην Ανατολή, τη Συριά ή Σουριά, την Αρμενία, τη Βαβυλώνα, τον Ευφράτη, της ερημιάς τα μέρη, τα άνυδρα υψίπεδα με τα βαθιά πηγάδια και τα απροσπέλαστα ποτάμια. Επίσης, οι αναφορές στη σύγκρουση των Ρωμιών της Ρωμανίας, των Ελλένων ή Τραντέλλενων (= Ελλήνων υπερφυσικά αντρειωμένων) με Σαρακηνούς, Αραβίτες, Μώρους.
γ) Κυρίαρχο επίσης χαρακτηριστικό των τραγουδιών αυτών θεωρείται είτε η μακροσκελής αφήγηση μιας ομαδικής ή ατομικής πολεμικής σύγκρουσης ή περιπέτειας με Σαρακηνούς και Μώρους (σε ρίμες ή εκτενή αφηγηματικά τραγούδια της τάβλας, δηλαδή ποτέ χορευτικά ή τελετουργικά τραγούδια) είτε η περιγραφή στο ίδιο πάντα κλίμα, με στοιχεία μαγικά και υπερφυσικά, μιας δραματικής προσωπικής ή οικογενειακής ιστορίας του ήρωα, σε τραγούδια κυρίως κάποιου τελετουργικού χορού.
δ) Τα ανδραγαθήματα των αντρειωμένων ξεπερνούν το κοινό ανθρώπινο μέτρο. Ο ήρωας, εκτός από τους αντιπάλους του, τους Σαρακηνούς και τους Μώρους, αντιμετωπίζει επίσης στοιχεία και δυνάμεις της φύσης που επίσης υποχωρούν μπροστά στην ηθική και μυϊκή δύναμή του. Βουνά, ποτάμια, δέντρα, η μέρα και η νύχτα, οι αποστάσεις κι αυτός ο ίδιος ο ουρανός με τ' άστρα, τον ήλιο και το φεγγάρι εκμηδενίζονται ή τίθενται στην υπηρεσία του, ενώ αντίθετα δεν συμβαίνει το ίδιο με το ακαταμάχητο πεπρωμένο, την ανθρώπινη μοίρα του, με την οποία επίσης επικά συγκρούεται.
ε) Τέλος, οι ήρωες είναι πολεμιστές-αγρότες, αμπελουργοί (το κρασί και το μεθύσι είναι ηρωικά στοιχεία) και, όπως ο ίδιος ο Ακρίτης, κυνηγούν, οργώνουν και σπέρνουν εμβληματικά, έχουν κοπάδια, ταξιδεύουν, είναι στρατοκόποι, ερωτεύονται, αρπάζουν κόρες, συμμετέχουν στα πανηγύρια, τρώνε, πίνουν και μεθούν στις αρχοντικές τάβλες, παλεύουν στις παλαίστρες, παρεξηγούν και συγκρούονται.
Έτσι οι ήρωες στα μεσαιωνικά δημοτικά τραγούδια των αντρειωμένων, όπως μας παραδίδονται με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, μετέχουν ως διγενείς τόσο στο υπερφυσικό και γιγάντιο όσο και στο καθημερινό και ανθρώπινο. Το υπερφυσικό και τρομακτικό χαρακτηρίζει και τον οπλισμό τους (κοντάρια, τόξα, σπαθιά, λιθάρια), τα άλογά τους πετούν στον αέρα, πίνουν κρασί και μεθούν, αστέρια, οχιές, αστρίτες και φίδια είναι τα χαλινάρια, τα πέταλα, τα φτερνιστήρια. Το υπερπραγματικό και γιγάντιο χαρακτηρίζει το σώμα και τις ορέξεις των αντρειωμένων και εδώ τα τραγούδια δανείζονται στοιχεία από λαϊκούς θρύλους και παραμύθια: στην κεφαλή τους πάνω ή στα ρουθούνια και στα δάχτυλά τους χωρούν αλώνια και ανεμόμυλοι, σταβλίζονται ζώα. Γιγάντιες είναι οι ερωτικές και γαργαντουικές οι γαστρονομικές ορέξεις τους, καθώς τρώνε φούρνους ψωμιά, πίνουν, όπως και τα άλογα τους, σκάφες κρασί και τα μόρια τους είναι υπερμεγέθη. Ο ήρωας είναι τελικά μόνος και μοναδικός, συγκρούεται με την κάθε εξουσία, πολιτική και θρησκευτική. Θα δώσει «σείσμα τ' ουρανού», θα ταρακουνήσει γη και ουρανό. Μοναδικά επική είναι η σύγκρουση του Διγενή με τον Χάρο, αλλά και ο ανταγωνισμός-στοίχημα του Γιαννάκη με τον Ήλιο ή οι μάχες των ηρώων με δράκους, φίδια και στοιχειά της ερήμου, των δασών και των νερών, όπου όμως η δραματική έκβαση, η οποία τελικά τους αφηρωίζει, δηλώνει και την τραγική ανθρώπινη μοίρα τους. Αλλά ακόμη και μετά το θάνατό τους, ειδικά του Διγενή, η γη δεν τους χωράει και τρομάζει, ανατριχιάζει η πλάκα που θα σκεπάσει «της γης τον αντρειωμένο». Σπάνια πάντως αναφέρεται η όποια μεταφυσική έννοια και θρησκευτικότητα των ηρώων και απλώς γίνονται είτε επικλήσεις σε στρατιωτικούς κυρίως αγίους είτε αναφέρονται κάποιοι άγιοι σε τραγούδια πανηγυριού ή τελετουργικά τραγούδια μύησης.
Παρά τις υπερφυσικές ιδιότητες, στους ήρωες αποδίδονται κατά περίπτωση και κοινότατα χαρακτηριστικά ήθη και ασχολίες, οικεία στον κόσμο της κοινότητας που τους εξυμνεί, διευκολύνοντας την παραδειγματική και λυτρωτική οικειοποίησή τους από τον απλό λαό. Έτσι, πέρα από την πρώτιστη πολεμική ηρωική τους ιδιότητα, μια συμπληρωματική τους πτυχή (πάντα κατά περίπτωση τραγουδιού) σχετίζεται με την κανονικότητα του κοινωνικού συνόλου και μοιάζει να υπακούει στους κανόνες της. Μάλιστα, η ηθική τους εδράζεται στην παραδοσιακή αρετή του πολεμιστή, την ανδρεία, στους κώδικες τιμής και σεβασμού, όπου το δίκιο και η αδικία, όπως και αν ορίζονται, δημιουργούν τους ηθικούς κανόνες της παραδοσιακής μεσαιωνικής κοινότητας. Οι ήρωες συνήθως υπερασπίζονται το δίκιο και μάχονται την αδικία, όταν όμως ορισμένοι κανόνες τους επιβάλλονται καταπιεστικά και εξουσιαστικά, εκείνοι μπορεί να τους αψηφήσουν και γι' αυτό το λόγο να συγκρουστούν και να τιμωρηθούν από το βασιλιά.
Σε μια εντελώς διαφορετική περίπτωση, ως μη παραδειγματικοί ήρωες πλέον αλλά πάντα πέραν του φυσικού, ή μάλλον πέραν του κανονικού, ως ήρωες των άκρων και των ακροτήτων, συμπεριφέρονται προφανώς ακραία και «υβριστικά» και σε πολλές παραλογές με ακριτικά χαρακτηριστικά γίνονται υπερόπτες, νεκρόφιλοι, ιερόσυλοι, διακορευτές, αιμομίκτες, δολοφόνοι, ληστρικοί ταραξίες της όποιας ευταξίας. Πολλά σατιρικά, γαμοτράγουδα ή πριαπικά έχουν έντονα ακριτικά χαρακτηριστικά, αλλά αντιστραμμένα. Ο Κωσταντής ή Γιάνναρος έχει «σαράντα οργιές ψωλή» και προκαλεί σεξιστικά το βασιλιά, την εξουσία. Είναι μια πτυχή των λεγόμενων ακριτικών, όπου η ανατροπή της εξουσιαστικής σοβαρότητας του ηρωικού δεν έχει τύχει μελέτης και αξιοποίησης στο ακριτικό πλαίσιο. Το ίδιο και στην περίπτωση της πολεμικής κόρης και της νεκροφιλικής πράξης. Ο ακριτικός καβαλάρης Κωσταντής εφτά ή εννιά φορές κάνει έρωτα με τη νεκρή που βρίσκει όταν το άλογο του, δεμένο σε «μνημουριού κρικέλι», τραβάει την πλάκα και αποκαλύπτει τη φρεσκοθαμμένη. Η κόρη ζωντανεύει από τον πολύ έρωτα και ζητάει το άλογο του ακόρεστου επιβήτορα για να πάει να εκδικηθεί τον άπιστο νέο που την εγκατέλειψε. Πρόκειται για πολύ παλιό μύθο που μεταμορφώνεται σε τέλειο «ακριτικό» τραγούδι, όπως είναι και εκείνα του νεκραναστημένου Νεκρού Αδελφού που πάει στη Βαβυλώνα, ή του Κάστρου της Σουριάς ή Ωριάς, τα οποία όμως συνήθως ταξινομούνται στις παραλογές.
Πολλά από τα αδόμενα σχεδόν αρχετυπικά αυτά θέματα στην πορεία τους στο χώρο και στο χρόνο μεταμορφώνονται, εξελίσσονται ή παραμένουν σχετικά αναλλοίωτα και μας παραδίδονται σε τόση ποικιλία όσες είναι οι χώρες και οι διάλεκτοι του ελληνικού κόσμου. Στην διαδρομή τους από την αρχαιότητα στους μέσους χρόνους και ακολούθως στους νεότερους, ντύνονται ανάλογα με τα νέα στοιχεία που προσφέρει η εκάστοτε ιστορική πραγματικότητα. Έτσι, αρχικά τα αρχαία θέματα προσαρμόζονται, εμπλουτίζονται και «ακριτικοποιούνται» στα επικά βυζαντινά χρόνια. Στη συνέχεια κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας, όταν όλα σμικρύνονται και τα επικά μεγέθη υποχωρούν, πολλά ηρωικά ακριτικά τραγούδια, κυρίως στην ελληνική χερσόνησο, φορούν πλέον κλέφτικη φουστανέλα, μεταπλάθονται σε αρματολικά, κλέφτικα αλλά και ληστρικά, ενώ πολλά διατηρούνται χωρίς αλλοιώσεις του ακριτικού τους ύφους στον Πόντο, στην Καππαδοκία, στην Κύπρο, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη. Η μετεξέλιξη αυτή συμβαίνει στο κοινωνικό κλίμα ανισοτήτων και συγκρούσεων του αγροτικού κοινοτισμού, του πραγματευτικού, ποιμενικού και νησιωτικού βίου της Βαλκανικής και του Αιγαίου, που σίγουρα είναι πολύ διαφορετικό από το αυτοκρατορικό κλίμα των μεγάλων αυθεντών γαιοκτημόνων και των επικών πολεμάρχων του βυζαντινού κόσμου. Ο στρατιώτης και πραγματευτής, ο ναύκληρος, ο πολεμικός μύρμηγκας, αντί για την Ανατολή, τη Σουριά και τη Βαβυλώνα, μεταβαίνει στη Βλαχιά και Μπογδανιά, τη Βενετία και την Μπαρμπαριά. Οι Σαρακηνοί και οι Αραβίτες γίνονται Καταλανοί, Φράγκοι, Αρβανίτες και Τούρκοι. Το πέρασμα του Ευφράτη, το γεφύρι των Αδάνων και της Δέβας γίνονται ποτάμια και γεφύρια της Βαλκανικής και κυρίως της Άρτας. Πάντως, στις πολεμικές ή γενικώς συγκρουσιακές οικογενειακές καταστάσεις που τα τραγούδια αυτά αφηγούνται, κυρίαρχο παραμένει ένα αντιστασιακό πνεύμα αλλά και μια αναστάσιμη προσδοκία που ενώνει τα αντίπαλα διεστώτα.
Αυτό ακριβώς το ηρωικό αντιστασιακό πνεύμα και η συνδιαλλαγή των άκρων είναι η θεματική παρακαταθήκη των ηρωικών μεσαιωνικών τραγουδιών ακόμη και στις μετεξελίξεις και μεταμορφώσεις τους: ο Διγενής, είτε ως ακρίτας στρατιώτης είτε ως γίγαντας αλλά και ως κυνηγός, ζευγάς ή αμπελουργός, ο Γιαννάκης, είτε ως στρατιώτης, πολεμιστής, Δίγιαννος ή Μονόγιαννος είτε ως στρατοκόπος, ερωτευμένος μοναχογιός, αλλά και ο Κωσταντής, ο Αντρόνικος, ο Μαυριανός και ο Πόρφυρας ενσαρκώνουν στα τραγούδια ήρωες που πολεμούν την αδικία, αλλά και εκφράζουν τη χιμαιρική ανάγκη της αναζήτησης του φαντασιακού και αδύνατου στον Πάνω Κόσμο. Η φύση, η γη, αυτός ο λατρεμένος κόσμος είναι η αρχή και βάση για να στηριχθεί ο ήρωας και να δώσει σείσμα του ουρανού: «να 'χεν η γη πατήματα...». Καθώς όλα είναι ενδοκοσμικά, και τα πάθη και οι υπερβολές και το δίκιο και το άδικο, και δεν υπάρχει καμία μεταφυσική για αναμενόμενη ανταμοιβή και δικαίωση, για τον ήρωα ο Κάτω Κόσμος είναι απλά η σκιά του Πάνω.
Έτσι, το ακριτικό ιδεώδες του παντρέματος και της συνδιαλλαγής των άκρων γίνεται συνεχές πρόταγμα και ψυχισμός ενός διγενούς λαού, στον οποίο Ανατολή και Δύση συνυπάρχουν και τείνουν από τα χρόνια του Αλέξανδρου σε μια ποθούμενη ένωση, σε μια διγενή πραγματικότητα. Μαζί τα αηδόνια και τα μήλα της Ανατολής με τα πουλιά και τα κυδώνια της Δύσης, μαζί ο Έρωτας και ο Θάνατος, μαζί ο Παράδεισος και η Κόλαση, απόλυτα ενδοκοσμικοί όπως και ο συνεχής αγώνας και πόλεμος, εδώ και τώρα στον μόνο υπάρχοντα Πάνω Κόσμο αλλά και στη μυθική γεωγραφία του μυαλού και του πόθου μας, αγώνας αντρειωμένων τόσο δίπλα μας στα μαρμαρένια αλώνια όσο και στης ερημιάς τα μέρη, «στην άκρη των ακρών, στην τελείωση του κόσμου».
Ηλίας Αναγνωστάκης (2016)
Συντελεστές
Συντελεστές παραγωγής
- Δόμνα Σαμίου (Έρευνα, Επιλογή, Μουσική επιμέλεια),
- Σωκράτης Σινόπουλος (Μουσική επιμέλεια),
- Δάφνη Τζαφέρη (Διεύθυνση παραγωγής),
- Τασία Παπανικολάου (Βοηθός παραγωγής),
- Γιώργος E. Παπαδάκης (Μουσικός σύμβουλος)
Συντελεστές ήχου
- Γιώργος Καρυώτης (Ηχολήπτης),
- Γιώργος Καρυώτης (Επεξεργασία ήχου),
- Πέτρος Σιακαβέλλας (Επεξεργασία ήχου),
- Σωκράτης Σινόπουλος (Επεξεργασία ήχου)
Συντελεστές εντύπου
- Μιράντα Τερζοπούλου (Κείμενα),
- Μιχάλης Ελευθερίου (Αγγλική μετάφραση),
- Νατάσα Παπαδοπούλου (Επιμέλεια κειμένων),
- Κωνσταντίνα Ανανίδη (Καλλιτεχνική επιμέλεια εντύπων),
- Χριστίνα Κατσίχτη (Καλλιτεχνική επιμέλεια εντύπων),
- Μαρίνα Ορφανίδου (Καλλιτεχνική επιμέλεια εντύπων),
- Θωμάς Παπανικολάου (Καλλιτεχνική επιμέλεια εντύπων)
Τραγούδι
- Δόμνα Σαμίου (Χήρα-ν παιδίν εγέννησε, Τώρα τα πουλιά, Στου Μαυριανού τ' αλώνι, Ο Τσάμαντας, Ο Κωσταντής κι ο Κωσταντάς),
- Μαριάνθη Αλμυρούδη (Το κάστρο της Ωριάς),
- Κώστας Αντιμισιάρης (Ο Καλομοίρης και ο Σαρακηνός, Ο Ανδρόνικος και η ρήγισσα),
- Λάμπρος Γούμενος (Του μικρού βλαχόπουλου),
- Γιάννης Ζαφειρούδης (Ένας άγουρος),
- Ζαχαρίας Καρούνης (Μοναχογιός ο Κωσταντής),
- Γιάννης Κατάκης (Ο Χάροντας και οι αντρειωμένοι),
- Γιάννης Κλαδάκης (Ο Κωσταντής κι ο Κάουρας),
- Σωτήρης Κρίσιλας (Καλογριά γκαστρώθηκε),
- Σταύρος Λαντούρης (Ο βασιλιάς διάταξε),
- Αντώνης Μαρτσάκης (Όντεν εδικονίζετο ο Κωσταντής, Οψές επέρνου ποταμούς),
- Νίκος Παπαβραμίδης (Ακρίτας όνταν έλαμνεν),
- Κατερίνα Παπαδοπούλου (Ο Κωσταντάκης ο μικρός, Ο Διγενής ψυχομαχάει),
- Χρήστος Σίκκης (Ο Χάρος μαύρα φόρησεν),
- Ευαγγελία Σαραντηνούδη (Το κάστρο της Ωριάς),
- Μιχάλης Ττερλικκάς (Η αρπαγή της κόρης του Λεβάντη από τον Διγενή),
- Ηλίας Υφαντίδης (Ο Μάραντον, Αϊτέντς επαραπέτανεν, Ακρίτας πάει και σο κυνήγ'),
- Μανώλης Φιλιππάκης (Άρκοντες τρων και πίνουσι)
Χορωδία
Κλαρίνο
- Θοδωρής Γεωργόπουλος (Μοναχογιός ο Κωσταντής, Στου Μαυριανού τ' αλώνι, Ο Κωσταντής κι ο Κωσταντάς, Ο Διγενής ψυχομαχάει)
Φλογέρα
Γκάιντα
Τσαμπούνα
Βιολί
- Νίκος Οικονομίδης (Μοναχογιός ο Κωσταντής, Ο Κωσταντάκης ο μικρός, Ο Κωσταντής κι ο Κωσταντάς, Ο Διγενής ψυχομαχάει)
Λύρα Θράκης
- Δημήτρης Αρβανίτης (Ο Κωσταντίνος ο μικρός)
Πολίτικη λύρα
Λύρα Πόντου
- Νίκος Παπαβραμίδης (Ακρίτας όνταν έλαμνεν),
- Σωκράτης Σινόπουλος (Σκοπός από τα Φάρασα),
- Ηλίας Υφαντίδης (Ο Μάραντον, Αϊτέντς επαραπέτανεν, Ακρίτας πάει και σο κυνήγ')
Λύρα Δωδεκανήσου
- Γιάννης Κλαδάκης (Ο Κωσταντής κι ο Κάουρας),
- Νίκος Νικολάου (Ο Καλομοίρης και ο Σαρακηνός, Ο Ανδρόνικος και η ρήγισσα)
Κανονάκι
Ταμπουράς
Λάφτα
- Σωκράτης Σινόπουλος (Μοναχογιός ο Κωσταντής, Ο Κωσταντάκης ο μικρός, Στου Μαυριανού τ' αλώνι, Ο Τσάμαντας, Ο Διγενής ψυχομαχάει)
Ούτι
Λαούτο
- Μαθιός Βεντούρης (Χήρα-ν παιδίν εγέννησε, Τώρα τα πουλιά),
- Κώστας Παπαπροκοπίου (Ο Κωσταντής κι ο Κάουρας),
- Κώστας Πρωτόπαπας (Ο Καλομοίρης και ο Σαρακηνός, Ο Ανδρόνικος και η ρήγισσα),
- Κυριάκος Ταπάκης (Μοναχογιός ο Κωσταντής),
- Κώστας Φιλιππίδης (Ο Κωσταντάκης ο μικρός, Έσυρα το μήλο, Στου Μαυριανού τ' αλώνι, Ο Τσάμαντας, Ο Κωσταντής κι ο Κωσταντάς, Ο Διγενής ψυχομαχάει)
Νταούλι
- Βαγγέλης Καρίπης (Ο Μάραντον, Αϊτέντς επαραπέτανεν, Ακρίτας πάει και σο κυνήγ'),
- Γιώργος Μαυρομάτης (Ο Κωσταντίνος ο μικρός)
Τουμπελέκι
Μπεϊντίρ
- Ανδρέας Παππάς (Μοναχογιός ο Κωσταντής, Σκοπός από τα Φάρασα, Έσυρα το μήλο, Στου Μαυριανού τ' αλώνι, Ο Τσάμαντας, Ζεϊμπέκικος)
Ντέφι
Πληροφορητής/τρια
- Λάμπρος Γούμενος (Του μικρού βλαχόπουλου),
- Γιάννης Ζαφειρούδης (Ένας άγουρος),
- Φώτο Καραδήμα (Ο Τσάμαντας)
Αναφορές

Απόλαυση και στην ακρόαση και στην ανάγνωση

