Βρίσκεστε στο: Κεντρική σελίδα Το έργο της Συνεργάτες Χρόνης Αηδονίδης
Χρόνης Αηδονίδης
Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1928 στην Καρωτή Έβρου. Μαθητής ακόμα, διδάχθηκε βυζαντινή μουσική, πρώτα από τον πατέρα του και αργότερα από τον πρωτοψάλτη Μιχάλη Κεφαλοκόπτη. Το 1950 εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στην Αθήνα, όπου συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη βυζαντινή μουσική, στο Ελληνικό Ωδείο. Παράλληλα εργάστηκε ως λογιστής στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο έως τη συνταξιοδότησή του το 1988.
Το 1953 γνώρισε στο Σισμανόγλειο τον λαογράφο Πολύδωρο Παπαχριστοδούλου, ο οποίος του πρότεινε να συμμετάσχει στην εκπομπή του «Θρακικοί Αντίλαλοι», στο κρατικό ραδιόφωνο (ΕΙΡ), προκειμένου να παρουσιάσει στον κόσμο ένα ρεπερτόριο της Θράκης άγνωστο μέχρι τότε. Από τότε παίρνει μέρος στις εκπομπές του, συμμετέχοντας πολύ σύντομα ως σολίστ στη Χορωδία του Παντελή Καββακόπουλου. Αργότερα συμμετέχει και στη χορωδία του Σίμωνα Καρά, ενώ το 1957, ανέλαβε τακτική εβδομαδιαία εκπομπή στο ραδιόφωνο.
Στην πλούσια –450 περίπου θρακιώτικων τραγουδιών– δισκογραφία του ανήκουν και οι δίσκοι Τ' Αηδόνια της Ανατολής (με συμμετοχή Γιώργου Νταλάρα και Ross Daly, 1990), Τραγούδια και σκοποί της Θράκης (1993), Όταν οι δρόμοι συναντιούνται (ψάλλοντας βυζαντινούς ύμνους με τη μαθήτρια και συνεργάτιδά του Νεκταρία Καραντζή, 2004). Επίσης, έχει λάβει μέρος σε εκατοντάδες συναυλίες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες. Το 2004 τραγούδησε στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.
Έχει διδάξει σε ωδεία και ιδρύματα. Διδάσκει επίσης στο εργαστήρι παραδοσιακής μουσικής του δήμου Αλεξανδρούπολης, του οποίου είναι καλλιτεχνικός διευθυντής. Είναι επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Μουσικής Παράδοσης Θράκης, Μ. Ασίας και Ευξείνου Πόντου (τμήματος της Ε.Π.Α.Δ.Α.), επίτιμος πρόεδρος του σωματείου «Αρχείο Μουσικολαoγραφικής Παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης» και ιδρυτικό μέλος του «Αρχείου Ελληνικής Μουσικής» αλλά και του «Συλλόγου Τραγουδιστών Ελλάδος και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Ερατώ».
Για την προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό έχει διακριθεί και τιμηθεί από πολλούς φορείς, δήμους και πολιτιστικούς συλλόγους της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η νομαρχία Έβρου ανακήρυξε το έτος 2009, ως «Έτος Χρόνη Αηδονίδη» και διοργάνωσε προς τιμήν του ημερίδα και διαφόρες συναυλίες στον Έβρο.
Τραγούδια

Θράκη Της αγάπης
Άνοιξε, Λενιώ, την πόρτα

Θράκη Μελαγχολικό και παραπονιάρικο
Άνοιξε, χείλι μ' άνοιξε

Ανατολικό Αιγαίο Σαμοθράκη Δίστιχα Της αγάπης
Όταν γυρίσω και το δω

Θράκη Λατρευτικό
Δεν ακούς περιστερούδα μου

Θράκη Δίστιχα Της αγάπης
Ελένη ν' αμάν (Αυτά τα μαύρα που φορείς)

Ανατολικό Αιγαίο Σαμοθράκη Του γάμου
Εψές λιανοψιχάλιζε

Θράκη Της αγάπης
Θρακιώτισσα

Ανατολικό Αιγαίο Σαμοθράκη
Κάγηκε το σταυροδρόμι

Ανατολικό Αιγαίο Σαμοθράκη Της αγάπης
Κάτω στη Ρόδο

Ανατολικό Αιγαίο Σαμοθράκη Δίστιχα Της αγάπης
Καλημερίζω δυο ψυχές

Θράκη Καθιστικό
Μάνα και γιος μαλώνανε

Ανατολικό Αιγαίο Σαμοθράκη
Μια μάνα που 'χε δυο παιδιά

Θράκη Της αγάπης
Μωρέ καλή μου λεμονιά

Θράκη Καθιστικό Της ξενιτιάς
Να 'μαν πουλί να πέταγα

Πελοπόννησος
Να 'σαν τα νιάτα δυο φορές

Ανατολικό Αιγαίο Σαμοθράκη Του γάμου, Της νύφης
Νατ' η Πατρώνα πό 'ρχεται

Θράκη Δίστιχα Της ξενιτιάς
Ο ήλιος βασιλεύει

Θράκη
Παλικάρια μου Ντερβενιώτικα

Στερεά Ελλάδα Της αγάπης
Σαν πας Μαλάμω μ' για νερό
Δίσκοι

Δισκογραφία 45 στροφών

Κάλαντα, ευχές και παινέματα

Καταμεσιός στη θάλασσα

Μουσικό Οδοιπορικό 1959-1969

Τραγούδια και σκοποί απ' όλη την Ελλάδα

Τραγούδια της στεριάς και της θάλασσας
Συναυλίες
