Βρίσκεστε στο: Κεντρική σελίδα Το έργο της Συνεργάτες Γιώργος E. Παπαδάκης
Γιώργος E. Παπαδάκης
Βιογραφικό

(1947-2013). Συνθέτης, μουσικολόγος και ερευνητής. Γεννήθηκε στα Χανιά. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά, σύνθεση και ιστορία της μουσικής στο Εθνικό Ωδείο στην Αθήνα.
Εργάσθηκε ως μουσικοσυνθέτης στο θέατρο και στον κινηματογράφο, έχοντας συνθέσει μουσική σε περισσότερα από είκοσι πέντε θεατρικά έργα και τριάντα ταινίες. Παράλληλα εργάσθηκε με αντικείμενο τη συλλογή μουσικο-λαογραφικού υλικού που αφορά την ιστορία και εξέλιξη της παραδοσιακής μουσικής στην Ελλάδα.
Από το 1975 συνεργάσθηκε με εφημερίδες και περιοδικά, ενώ το 2000 έγινε τακτικός συντάκτης του περιοδικού «Ιστορικά» για θέματα μουσικής και της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Από το 1978 ήταν συνεργάτης της ΕΡΤ, ως μουσικός, παραγωγός και διοικητικό στέλεχος, ενώ το 1981 έγινε διευθυντής του μουσικού τμήματος του Δεύτερου προγράμματος της EPA και το 1987 σύμβουλος του τομέα ψυχαγωγίας της ET-1.
Το διάστημα 1993-97 ήταν διευθυντής προγράμματος της ET-2. Επίσης, από το 1982 μέχρι το 1999, οργάνωνε και επιμελούταν τις καταγραφές παραδοσιακής μουσικής του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΑ, που απέφεραν ένα ωφέλιμο υλικό καταγραφής που ανέρχεται σε 3.650 μουσικά κομμάτια, από διακόσιους περίπου μουσικούς σολίστες, μέρος των οποίων μετέδωσε και η Κρατική Ολλανδική Ραδιοφωνία. Ακολούθησε η Ελληνική Ραδιοφωνία με τρεις εκδόσεις δίσκων: Ελληνισμός σε Στεριά και Θάλασσα, Όργανα και Οργανοπαίχτες και Xοροί. Από το 1988 έχει επιμεληθεί την έκδοση είκοσι δίσκων με καταγραφές παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής.
Το 1983 εκδόθηκε το βιβλίο του «Λαϊκοί Πρακτικοί Οργανοπαίχτες» με εισαγωγή-μελέτη και καταγραφή μαρτυριών. Από το 1985 ασχολήθηκε και με τη συγγραφή σεναρίων για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.
Το 2002 ήταν μουσικός και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μελέτης της Παραδοσιακής Μουσικής Θράκης - Μικράς Ασίας - Ευξείνου Πόντου και μουσικός υπεύθυνος του Λυκείου των Ελληνίδων.
Συνεργάστηκε με τη Δόμνα Σαμίου σαν μουσικός σύμβουλος σε πολλούς δίσκους και συναυλίες.
Πηγή: Αρχείο Δόμνας Σαμίου, Γιώργος Ε. Παπαδάκης
Τραγούδια

Μακεδονία Χαλκιδική, Ιερισσός Της θάλασσας και των ναυτικών
Ήρθαν τα Κρητικά παιδιά

Ανατολικό Αιγαίο Λέσβος, Σκουτάρο Της κούνιας, Παιδικό
Θέλω ν’ ανέβω στα ψηλά

Ανατολικό Αιγαίο Χίος Της θάλασσας και των ναυτικών
Να τα ταξιδέψω θέλω

Στερεά Ελλάδα Φθιώτιδα, Υπάτη Της θάλασσας και των ναυτικών, Ιστορικό
Τρεις καλογέροι Κρητικοί
Δίσκοι

Η Δόμνα Σαμίου στο Μέγαρο Μουσικής

Ιστορικά - Κλέφτικα τραγούδια

Κάλαντα, ευχές και παινέματα

Τα Πασχαλιάτικα

Τα παλαιά μου βάσανα

Της Κυρα-Θάλασσας

Της φύσης και του έρωτα

Των Ακριτών και των Αντρειωμένων
Συναυλίες

29/10/1998 Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Φίλων της Μουσικής
Η γνωστή και η άγνωστη Δόμνα
Δημοσιεύσεις

Για τα τραγούδια της Κυρα-Θάλασσας
