Βρίσκεστε στο: Κεντρική σελίδα Το έργο της To «Μουσικό Οδοιπορικό» Μουσικό Οδοιπορικό με τη Δόμνα Σαμίου - Καρναβάλια του Δωδεκαημέρου, Ανατολική Μακεδονία
Μουσικό Οδοιπορικό με τη Δόμνα Σαμίου - Καρναβάλια του Δωδεκαημέρου, Ανατολική Μακεδονία
Το «Μουσικό Οδοιπορικό με τη Δόμνα Σαμίου» ήταν μια σειρά εκπομπών που προβλήθηκαν στην ΕΡΤ την περίοδο 1976-1977. Κάθε επεισόδιο ήταν αφιερωμένο στη μουσική και χορευτική παράδοση κάποιας διαφορετικής περιοχής της Ελλάδας.
Μουσική εκπομπή, Τηλεόραση, ΕΡΤ, 1977
Κείμενο
Επεισόδιο αφιερωμένο στα Καρναβάλια του Δωδεκαήμερου της Ανατολικής Μακεδονίας. Η Δόμνα Σαμίου αναφέρεται λεπτομερώς στα συγκεκριμένα έθιμα με τις διάφορες παραλλαγές του και μας παρουσιάζει το έθιμα σε τέσσερα διαφορετικά χωριά: τη Νικήσιανη Καβάλας, το Μοναστηράκι Δράμας, τον Ξηροπόταμο Δράμας και την Καλή Βρύση Δράμας.
Στο χωριό Νικήσιανη τα καρναβάλια τα ονομάζουν Αράπηδες και τα κάνουν του Αϊ-Γιαννιού. Βλέπουμε πλάνα από το ντύσιμο, τον χορό των Αράπηδων στην πλατεία με τον συμβολικό θάνατο και την ανάσταση του Αράπη και την γύρα τους στο χωριό με τη συνοδεία από ζουρνάδες και νταούλια.
Στην Νικήσιανη εκτός από τους Αράπηδες τα τελευταία χρόνια, γυναίκες αλλά κυρίως άντρες, μεταμφιέζονται με ρούχα παλιά, που θυμίζουν τους παππούδες τους και μαζεύονται στη πλατεία όπου χορεύουν και τραγουδούν. Ακούμε το τραγούδι Μια γαλάζια περιστέρα από τον Βαγγέλη Δασκαλούδη.
Στο ίδιο χωριό γιαγιά τραγουδά το Τρεις μαυρομάτες και αφηγείται την αστεία ιστορία του Νίκου του Περπατάμενου.
Στο Μοναστήρι της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας, έξω από την Νικήσιανη, ακούμε ψαλμωδία από ένα μόνο ψάλτης.
Στο χωριό Μοναστηράκι Δράμας γίνεται το καρναβάλι τη μέρα των Φώτων και το λένε η μέρα του Αράπη. Παρακολουθούμε τη γύρα των Αράπηδων στο χωριό και τον χορό στην πλατεία.
Στο χωριό Ξηροπόταμος γίνεται το καρναβάλι του Αϊ-Γιαννιού. Εκτός από το έθιμο των Αράπηδων έχουν μπει και καινούργια στοιχεία από το καρναβάλι της άνοιξης πριν από τη Σαρακοστή. Βλέπουμε πλάνα από τον χορό στη πλατεία.
Ο Βασίλης Μπαντής και ο Βαγγέλης Δασκαλούδης τραγουδούν το αργό καθιστικό μακεδονίτικο τραγούδι Όντα ’μαν νιος κι ελεύθερος.
Στο χωριό Καλή Βρύση Δράμας τους μεταμφιεσμένους τους λένε Μπαμπούγερους και το καρναβάλι ξεκινά στις 6 Ιανουαρίου και κρατάει τρεις μέρες με αποκορύφωμα την τελευταία, στις 8 Ιανουαρίου, της Αγίας Δομνίκης. Την τελευταία αυτή μέρα γίνεται μίμηση παρωδίας γάμου που καταλήγει σε γλέντι και χορό. Παρακολουθούμε πλάνα από την γύρα των Μπαμπούγερων στο χωριό, τον γάμο παρωδία και το γλέντι που έπεται.
Συνεργάτες
- Έρευνα, επιλογή και παρουσίαση: Δόμνα Σαμίου
- Σκηνοθεσία: Φώτος Λαμπρινός
- Διευθυντής φωτογραφίας: Συράκος Δανάλης
- Ηχολήπτης: Βαγγέλης Πατέλης
Δείτε επίσης

Τραγούδι
Άκουσ’ ισύ προυτουσυρτή

Τραγούδι
Άσπρο πουλάκι κάθεται

Τραγούδι
Ήρθαν τα Κρητικά παιδιά

Τραγούδι
Ακούς τους μύλους

Τραγούδι
Ανήμιρα την Πασχαλιά

Τραγούδι
Εσείς βουνά του Γρεβενού

Τραγούδι
Μας χάλασαν εννιά χωριά

Τραγούδι
Με μήνυσε η αγάπη μου

Τραγούδι
Μια προυσταγή μιγάλη

Τραγούδι
Ου παππούς ου Ραγκαβέλας

Τραγούδι
Πάνω σ’ βουνί θε ν’ ανεβώ

Τραγούδι
Πέντε δέκα παπαδιές

Τραγούδι
Πήραν την Πόλη, πήρανε

Τραγούδι
Παιδιά μ’ σαν θέλτε λεβεντιά
