Βρίσκεστε στο: Κεντρική σελίδα Το έργο της To «Μουσικό Οδοιπορικό» Μουσικό Οδοιπορικό με τη Δόμνα Σαμίου - Μακρινίτσα
Μουσικό Οδοιπορικό με τη Δόμνα Σαμίου - Μακρινίτσα
Το «Μουσικό Οδοιπορικό με τη Δόμνα Σαμίου» ήταν μια σειρά εκπομπών που προβλήθηκαν στην ΕΡΤ την περίοδο 1976-1977. Κάθε επεισόδιο ήταν αφιερωμένο στη μουσική και χορευτική παράδοση κάποιας διαφορετικής περιοχής της Ελλάδας.
Μουσική εκπομπή, Τηλεόραση, ΕΡΤ, 1976
Κείμενο
Αφορμή για το ταξίδι στη Μακρινίτσα ήταν η διοργάνωση της γιορτής των Μάηδων που οργανώθηκε τον Ιούνιο του 1976, για πρώτη φορά μετά τη διακοπή τους κατά την περίοδο της επταετίας.
Οι Μάηδες της Μακρινίτσας είναι γιορτή χαράς, γονιμότητας και ευκαρπίας, παλιό έθιμο που σταμάτησε να γίνεται και κατά την περίοδο της κατοχής. Παλιότερα, ξεκινούσε την πρώτη του Μάη, διαρκούσε οκτώ ημέρες και τελείωνε πανηγυρικά στις 8 του μήνα, στη γιορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Σήμερα γίνεται την παραμονή του Αγίου Πνεύματος.

Καθισμένοι στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας οι Σταύρος Χατζησταμούλης γνωστός ως Σταύρακας, ο Γιάννης Γανωτής, ο Γιώργης Τσιρογιάννης και ο μπαρμπα-Θανάσης Μαυρίκος, ο ζουρνατζής των Μάηδων, συζητούν με τη Δόμνα Σαμίου για το έθιμο. Τραγουδούν όλοι μαζί Το τραγούδι του Μάη.
Πρωτομαγιά, τα λούλουδα γιορτάζουν
και τα πουλιά τα ταίρια τους φωνάζουν

Ο θίασος των Μάηδων, «το μπουλούκι», όπως λέγεται στη Μακρινίτσα, έχει επικεφαλής τον Μάη, έναν νεαρό με λουλούδινο στεφάνι στο κεφάλι που κρατά στο χέρι του ράβδο στολισμένη με κλαδιά και άνθη.
Τα υπόλοιπα μέλη του μπουλουκιού είναι: ο Γενίτσαρος, το Κορίτσι, ο Γύφτος και η Γύφτισσα, ο Γιατρός ντυμένος με τη φράγκικη φορεσιά που συνοδεύεται από τα «Φραγκούλια» του, δηλαδή τους βοηθούς του, ο Χότζας και τα έξι Ζεϊμπέκια του, ο Διάβολος, ο Αρκουδιάρης με την Αρκούδα του κ.ά.

Το «μπουλούκι» ξεκινά σε πομπή από το χώρο προετοιμασίας του προς την πλατεία του χωριού όπου θα στηθεί ο χορός και τα δρώμενα. Επικεφαλής είναι ο Μάης και ακολουθεί όλος ο θίασος χορεύοντας τον σκοπό Πατινάδα. Παραδοσιακά η ορχήστρα που συνοδεύει την πομπή και τους χορούς αποτελείται από ζουρνά και νταούλι.

Όταν ο θίασος φτάσει στην πλατεία στήνονται οι χοροί και, ενδιάμεσα, παρουσιάζονται τα δρώμενα. Ο κάθε χορός έχει τον δικό του σκοπό που παίζεται αποκλειστικά με ζουρνά και νταούλι.
- Συρτός χορός με όλο τον θίασο επί σκηνής.
- Χορεύει ο Γενίτσαρος και το Κορίτσι.
- Χορεύουν τα έξι «Ζεϊμπέκια» του θιάσου.
- Στη μέση χορεύει ο Χότζας και γύρω του τα «Ζεϊμπέκια».
- Χορεύει ο Γύφτος με τη Γύφτισσα.
Στον δίσκο Ζουρνάδες και Νταούλια στο Πήλιο υπάρχουν όλοι οι σκοποί και τα τραγούδια των Μάηδων καθώς και αναλυτικές πληροφορίες για το έθιμο, τα όργανα και τους οργανοπαίκτες. Έκδοση του Κέντρου Λαογραφίας Εκπαιδευτικών Μαγνησίας, Βόλος 2019.
Συνεργάτες
- Έρευνα, επιλογή και παρουσίαση: Δόμνα Σαμίου
- Σκηνοθεσία: Ανδρέας Θωμόπουλος
Δείτε επίσης

Τραγούδι
Μάνα μ' το μεσημέρι

Τραγούδι
Ένα μουνί στην κερασιά

Τραγούδι
Ανάμεσα τρεις θάλασσες

Τραγούδι
Γιούργια

Τραγούδι
Η τράτα μας η κουρελού

Τραγούδι
Κάτω στο γιαλό

Τραγούδι
Κακλαμάνικο

Τραγούδι
Καλήν ημέραν άρχοντες (Πηλίου)


Τραγούδι
Μια κόρη Τρικεριώτισσα

Τραγούδι
Την Τρανή την Αποκριά

Τραγούδι
Τις Μιγάλις Απουκριές

Τραγούδι
Τις Μιγάλις Απουκριές

Τραγούδι
Το μουνί το λένε Γιώτα
