Βρίσκεστε στο: Κεντρική σελίδα Το έργο της Κατάλογος τραγουδιών Μπαίνω μες στ' αμπέλι

Μπαίνω μες στ' αμπέλι

Ακούστε
Σχόλια
Η πίπιζα είναι ξύλινο πνευστό με διπλό γλωσσίδι, τύπου όμποε. Έχει επτά τρύπες μπρος και μια πίσω. Το μήκος της είναι γύρω στα τριάντα δύο εκατοστά. Παίζεται περισσότερο στην ηπειρωτική Ελλάδα παρά στα νησιά και έχει αρχίσει να την αντικαθιστά το κλαρίνο.
Το νταούλι είναι ένα μεγάλο τύμπανο με διάμετρο από σαράντα εκατοστά ως περίπου ένα μέτρο. Κρεμιέται από τον αριστερό ώμο του νταουλιέρη και χτυπιέται με το νταουλόξυλο και τη βέργα. Ο καλαματιανός / συρτός είναι ο πιο δημοφιλής και πλατειά γνωστός άπ' όλους τους ελληνικούς δημοτικούς χορούς. Βασίζεται στο μέτρο των 7/8 που αναλύεται ως έξης: 3/8 + 2/8 + 2/8. Μάρκος Φ. Δραγούμης (1974)
Τραγούδι αργού 7σημου ρυθμού (7/4) από τη Θεσσαλία. Χορός γνωστός ως «μπεράτι Θεσσαλίας». Αν και το «μπεράτι» είναι χορός με ηπειρώτικη καταγωγή, χορεύεται και στη Θεσσαλία στα βήματα του αργού συρτού στα δύο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χορεύεται και σαν αργός ελεύθερος συγκαθιστός με καθίσματα.
Δείτε επίσης τα τραγούδια Μπαίνω μες στ' αμπέλι, ηχογράφηση του 2006 με τη Δόμνα Σαμίου και το Μπαίνω μες στ' αμπέλι, ηχογράφηση του 1963 με τον Λάμπρο Παπαθανασίου.
Πληροφορίες καταγραφής
Ηχογραφήθηκε σε στούντιο, στις 13/06/1974.