Βρίσκεστε στο: Κεντρική σελίδα Το έργο της Κατάλογος τραγουδιών Ο Κωσταντής κι ο Κωσταντάς

Ο Κωσταντής κι ο Κωσταντάς

Ο θάνατος του Διγενή
Ακούστε
Στίχοι
Αχ, ο Κωσταντής, αχ, κι ο Κωσταντάς
κι ο Μικροκωσταντίνος, Κωσταντάκη μου,
κι ο Μικροκωσταντίνος, λεβεντάκι μου,
τρεις χρόνους επερπάτησε να βρει καλή γυναίκα,
[να βρει ψηλή, να βρει λιγνή, να βρει καμαροφρύδα.]
Βρίσκει ψηλή, βρίσκει λιγνή, βρίσκει της αρεσιάς του.
Πουλάκι πήγε κι έκατσε στου Κωσταντή το γόνα,
[δεν κελαηδούσε σαν πουλί, μάιδε σαν χελιδόνι
μόν' κελαηδούσε κι έλεγε μ' ανθρώπινη λαλίτσα.]
- Κωστάκη μην παντρεύεσαι και μην πολλά ξοδιάζεις,
τι σήμερα θα παντρευτείς κι αύριο θα πεθάνεις.
Οι στίχοι σε αγκύλες δεν τραγουδιούνται, περιλαμβάνονται όμως σε όλες σχεδόν τις δημοσιευμένες παραλλαγές του τραγουδιού.
Πληροφορίες
- Προέλευση: Ήπειρος
- Ταξινόμηση: Ακριτικό
- Ρυθμός: 5σημος
- Χορός: Ζαγορίσιος
- Διάρκεια: 06:15
Συντελεστές
- Τραγούδι: Δόμνα Σαμίου
- Κλαρίνο: Θοδωρής Γεωργόπουλος
- Βιολί: Νίκος Οικονομίδης
- Λαούτο: Κώστας Φιλιππίδης
- Ντέφι: Ανδρέας Παππάς
Δισκογραφία
Σχόλια
Τραγούδια για το θάνατο των Αντρειωμένων
Από τα τραγούδια του «κύκλου του Διγενή», τα πιο γνωστά και διαδεδομένα, και ανάμεσά τους τα ελάχιστα που αναγνωρίζονται πια από τους μελετητές ως ακριτικά, είναι εκείνα που αναφέρονται στο θάνατο του αήττητου ηρώα. Βλ. τραγούδια Ο Κωσταντής κι ο Κωσταντάς, Ο Χάροντας και οι αντρειωμένοι, Οψές επέρνου ποταμούς. Ακρίτας πάει και σο κυνήγ', Ο Χάρος μαύρα φόρησεν, Ο Διγενής ψυχομαχάει.
Για τη λαϊκή φαντασία είναι αδιανόητο ένας τέτοιος ήρωας να υποταχτεί στην κοινή μοίρα των κοινών ανθρώπων και να αφεθεί να πεθάνει. Πράγματι η ηρωική νοοτροπία και ιδιοσυγκρασία δεν χαρακτηρίζεται από φιλοσοφικό στοχασμό. Έρμαιο των παρορμήσεων και της δύναμής του, ο ήρωας για άλλη μια φορά θα προκληθεί και θα προκαλέσει τον αντίπαλο κι ας είναι ο ίδιος ο Χάρος, για ακόμη μια φορά στη σειρά των αναρίθμητων κατορθωμάτων του θα παλέψει μαζί του, απλώς τη φορά αυτή θα νικηθεί.
Το θέμα του θανάτου του Διγενή προέρχεται από το παλιότερο πλούσιο προφορικό αφηγηματικό υλικό που αναφερόταν στην προσωπικότητα, τη ζωή και τα κατορθώματα των λαοφιλών ακριτών ηρώων. Ωστόσο, το γεγονός ότι η πάλη με το Χάρο απουσιάζει από τις παραλλαγές του έπους του Διγενή οδήγησε αρκετούς παλαιούς μελετητές στο συμπέρασμα ότι το θέμα ήταν άγνωστο στη μεσαιωνική λαϊκή σκέψη και επίσης στάθηκε ως επιχείρημα στους υποστηρικτές της άποψης ότι το γραπτό έπος είναι προγενέστερο των τραγουδιών.
Ο παλαιότερος και πλουσιότερος τύπος τραγουδιού, εκείνος που κατά τον Νικόλαο Πολίτη αποτελεί ανακεφαλαίωση των άθλων του ακρίτη Διγενή και που έχει και την πιο στενή συνάφεια με το γραπτό έπος, αντιπροσωπεύεται στη συγκεκριμένη ενότητα από την κυπριακή παραλλαγή (βλ. τραγ. Ο Χάρος μαύρα φόρησεν).
Από τα υπόλοιπα τραγούδια που περιλάβαμε στην ενότητα αυτή μερικά συνδέονται χαλαρά με τις παραδόσεις για το θάνατο του Διγενή ή ακόμη και με τον επικό κύκλο γενικότερα (βλ. τραγ. Ο Κωσταντής κι ο Κωσταντάς), περιέχουν όμως ονόματα και κάποιους στίχους αλλά και έννοιες που σχετίζονται με τα ακριτικά, και εκτός από την κεντρική ιδέα του θανάτου αναφέρονται και σε άλλα θέματα της καθημερινής αγροτικής, οικογενειακής, ερωτικής ζωής του ηρώα. Μιράντα Τερζοπούλου (2017)
Οι στίχοι σε αγκύλες δεν τραγουδιούνται, περιλαμβάνονται όμως σε όλες σχεδόν τις δημοσιευμένες παραλλαγές του τραγουδιού.
Πληροφορίες καταγραφής
Ηχογραφήθηκε σε στούντιο, στις 25/10/2004.
Σχόλια Μελών
Κάντε ένα σχόλιο
Δείτε επίσης

Τραγούδι
Βασιλικός θα γίνω

Τραγούδι
Βιργινάδα


Τραγούδι
Γιάννη μου το μαντίλι σου

Τραγούδι
Γιάννη μου το μαντίλι σου

Τραγούδι
Εσείς τριανταφυλλάκια μου


Τραγούδι
Κατσαντώνης

Τραγούδι
Κοντούλα λεμονιά


Τραγούδι
Ξενιτεμένο μου πουλί

Τραγούδι
Ο Γιάννος και η Βαγγελιώ


