Βρίσκεστε στο: Κεντρική σελίδα Το έργο της Κατάλογος τραγουδιών Μαύρα μάτια κι αν θελήσω

Μαύρα μάτια κι αν θελήσω

Ακούστε
Στίχοι
Μαύρα μάτια κι αν θελήσω, τα ’χω εις το χέρι μου -βρ’ αμάν, αμάν-
μένα τα ’χει το πουλί μου, το δικό μου ταίρι μου -βρ’ αμάν, αμάν.
Ντούνεμε, ντουμανάκι, ντούνεμε, βάι, βάι,
ντούνεμε, ντουμανάκι, ντούνεμε, βάι.
Άσπρο μου τριανταφυλλάκι, τον ανθό σου ρέγομαι -βρ’ αμάν, αμάν-
όταν λείπεις, λύπην έχω κι όταν έρθεις, χαίρομαι -βρ’ αμάν, αμάν.
Ντούνεμε, ντουμανάκι, ντούνεμε, βάι, βάι,
ντούνεμε, ντουμανάκι, ντούνεμε, βάι.
Παμ-ποράκι1 του Μπουρνόβα και καρότσα του Μπουτζά -βρ’ αμάν, αμάν-
πόσα τάλιρα γυρεύεις να μας πας στον Κουκλουτζά2 -βρ’ αμάν, αμάν.
Ντούνεμε, ντουμανάκι, ντούνεμε, βάι, βάι,
ντούνεμε, ντουμανάκι, ντούνεμε, βάι.
1 Περίπου μέχρι το 1870, από τη Σμύρνη μετέβαιναν στον Μπουρνόβα με βαποράκια ως τη Σκάλα του Μπουρνόβα (αποβάθρα) κι από εκεί με καρότσες, αφού ο Μπουρνόβας δεν ήταν παραθαλάσσιος. Όταν έγινε η σιδηροδρομική σύνδεση Σμύρνης – Μπουρνόβα, πολλοί εξακολουθούσαν να λένε ότι «ηπηαίνανε με το παμ-ποράκι» στο γραφικό προάστιο, εννοώντας όμως το τρένο.
2 Μπουρνόβας, Μπουτζάς, Κουκλουτζάς: γνωστά προάστια - χωριά της Σμύρνης, με πλειοψηφία ελληνικού πληθυσμού.
Πληροφορίες
- Προέλευση: Μικρά Ασία
- Είδος: Δίστιχα
- Ταξινόμηση: Της αγάπης
- Ρυθμός: 9σημος
- Χορός: Αντικριστός
- Διάρκεια: 06:03
Συντελεστές
- Τραγούδι: Δόμνα Σαμίου
- Χορωδία: Χορωδία του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου
- Κλαρίνο: Θοδωρής Γεωργόπουλος
- Βιολί: Νίκος Οικονομίδης
- Κανονάκι: Πάνος Δημητρακόπουλος
- Λάφτα: Σωκράτης Σινόπουλος
- Σάζι: Ευγένιος Βούλγαρης
- Λαούτο: Κυριάκος Ταπάκης
- Τουμπελέκι: Ανδρέας Παππάς
- Ντέφι: Βαγγέλης Καρίπης
Δισκογραφία
Σχόλια
Μετά από ένα ηδυπαθές εισαγωγικό ταξίμι, ακολουθούν δίστιχα της αγάπης πάνω σε μια μελωδία που χορεύεται στα βήματα του καρσιλαμά, όπως τον χορεύουν με χίλιες δυο παραλλαγές στη Μυτιλήνη και στα γειτονικά παράλια της Αιολίδας και της Ιωνίας. Τα δύο πρώτα δίστιχα παρουσιάζουν ιδιαίτερη ποιητική αξία και με αλληγορικό τρόπο αποδίδεται το αντικείμενο του πόθου (πουλί, τριανταφυλλάκι), που έχει ομορφιά και χάρη. Το τρίτο δίστιχο έχει σαφέστατη σμυρναίικη προέλευση και το συναντάμε στην ευρύτερη περιοχή της ιωνικής πρωτεύουσας τραγουδισμένο σε διάφορους χαβάδες.
Το δωδεκασύλλαβο κι ενδεκασύλλαβο σταθερό τσάκισμα ντούνεμε, ντουμανάκι…αποτελείται από άλογες ρυθμικές λέξεις και μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα των τραγουδιών της λεγομένης «Σμυρναίικης Σχολής» και των πρώτων ρεμπέτικων (παράβαλε τα αντίστοιχα τούρνε, τουρνενέ ή ντούρου, ντούρου κλπ.).
Θοδωρής Κοντάρας (2022)
Πληροφορίες καταγραφής
Ζωντανή ηχογράφηση από τη συναυλία Μικρασιάτικα τραγούδια με τη Δόμνα Σαμίου, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 8/3/2005.
Η Δόμνα Σαμίου έμαθε το τραγούδι από τον Σίμωνα Καρά και το τραγούδησε μαζί με τους μουσικούς και τη χορωδία του Συλλόγου προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής σε μία από τις ραδιοφωνικές εκπομπές του Σίμωνα Καρά Ελληνικοί Αντίλαλοι, τη δεκαετία του ’50.
Σχόλια Μελών
Κάντε ένα σχόλιο
Δείτε επίσης

Τραγούδι
Άταρης

Τραγούδι
Από τα γλυκά σου μάτια

Τραγούδι
Γιατζιλαριανή

Τραγούδι
Γιωργίτσα

Τραγούδι
Δημητρούλα

Τραγούδι
Καλέ, δε με λυπάσαι

Τραγούδι
Μέσ' της Πόλης τ' αργαστήρια

Τραγούδι
Τα Μελιωτάκια

Τραγούδι
Έχετε ψαράδες ψάρια

Τραγούδι
Αλατσατιανός μπάλος

Τραγούδι
Εφτά βδομάδες έκανα

Τραγούδι
Πάλι ν-εβγήκαν στο χορό

Τραγούδι
Ρουμπαλιά

Τραγούδι
Ρουμπαλιά, γαρουφαλιά
